top of page
  • vegard889

#5forhvalen- rydd verdens hav på farta


Du har sikkert hørt at fem om dagen er bra for deg. Men visste du at det også er bra for miljøet?

Forsøpling av hav og natur er et stort miljøproblem. Havner det på bakken, så havner det i havet. Men plukker hver femte nordmann litt søppel fra bakken hver dag, for eksempel 5 om dagen, fjerner vi 35 tonn* søppel fra naturen -Hver eneste dag! Vi kaller det 5 for hvalen.

Vinteren 2017 ble en død hval funnet utenfor kysten av Sotra. Hvalen hadde 30 plastposer, og plastemballasje fra is og matprodukter i magen. Den ble dermed et symbol på måten vi forbruker og forsøpler på.

Marin forsøpling er et av verdens raskest voksende miljøproblem. Hver dag havner to tonn søppel på bakken, bare i Oslo. 80 prosent av søppelet i havet kommer fra land. Havner søppel på bakken, så vil det etterhvert havne i havet - hvis ikke noen plukker det opp da.

- Det er særlig produkter som vi bruker når vi er på farta som forsøpler, som takeaway-kopper, sigarettstumper og sjokoladepapir, føres med vær, vind, avløp og elver til havet, sier [sett inn navn]

Samtidig er det nettopp når vi er på farten at vi kan bidra til å løse problemet.

Å plukke søppel er det enkleste du kan gjøre for å hindre forsøpling av havet. Og ikke bare er det enkelt – det føles fantastisk å bidra!

Slik rydder du (litt) verdens hav på farta: 1: Plukk 5 søppelting, hvor som helst når som helst! (ispapir, takeaway-kopp etc). 2: Ta et bilde av det, f.eks. av at du plukker søppel, av søpla du har plukket, eller naturen som du er med på å redde. 3: Del bildet på Instagram og andre sosiale kanaler med hashtaggen #5forhvalen. 4: Utfordre gjerne en venn (eller fem) til å gjøre det samme.

*35 tonn - hvor kommer dette tallet fra? Vi har tatt utgangspunkt i fem typiske ting vi finner på gata: En take-away kaffekopp, en snusboks, et ispapir, et sjokoladepapir, et sugerør

Disse veier til sammen 35 g. 1 av 5 nordmenn vil være 1 million mennesker. Om 1 mill. mennesker plukker 35 gram søppel hver dag, vil de til sammen plukke 35.000 kg som er 35 tonn. For hvalen- og andre fugler, fisker og dyr som dør av forsøplingen vår. Tusenvis av fugler, fisk og andre dyr dør av forsøpling hvert år. Noen sulter ihjel pga. plast i fordøyelsessystemet, andre får en langsom og pinefull død fordi de setter seg fast i plasten. Bare i Osloområdet er det flere tilfeller av fugler og dyr som er døde av forsøpling hittil i år.

Comments


bottom of page