Når du går ut med søpla om morgenen og ser at avfallsdunken er tom etter henting, kan det være lett å tro at det er slutten på historien. I virkeligheten har avfallet ditt akkurat startet på en kompleks og fascinerende reise gjennom et gjenvinningssystem. Spesielt plastemballasje går gjennom flere trinn før den kan bli til noe nytt. Men hva skjer egentlig etter at du har sortert plasten?
Hvorfor er det viktig å resirkulere plastemballasje?
Plastemballasje er en av de mest synlige og betydelige typene avfall i vår hverdag. Det er et enormt press på å resirkulere plast, ettersom etterspørselen etter både ny og resirkulert plast øker over hele verden. Ved å resirkulere plastemballasjen reduserer vi behovet for å produsere ny plast fra olje, noe som har flere miljømessige fordeler:
Redusert bruk av olje: For hver kilo plast som resirkuleres, sparer vi to kilo olje, som ellers ville blitt brukt til å lage ny plast.
Reduserte klimautslipp: Når én kilo plastemballasje gjenvinnes, sparer vi omtrent 26 kilo CO2. Dette tilsvarer utslippene fra 13 kilometers kjøring med en bensindrevet bil.
Lavere energibruk: Resirkulering av én kilo plast sparer rundt 13 kWh energi, som er nok til å lade en moderne smarttelefon omtrent 1300 ganger.
Hvordan blir plastemballasjen resirkulert?
Når plasten er sortert ut hjemme, begynner prosessen med å gjøre den klar for gjenbruk. Første stopp er vårt anlegg på Galsomelen i Nordreisa, der plasten blir presset i store baller for å ta minst mulig plass når den skal til sin siste destinasjon som er et anlegg i utlandet som behandler det videre. Et interessant aspekt ved denne delen av prosessen er logistikken. Mange tog og lastebiler som frakter varer til Norge, returnerer tomme. Dette gir en glimrende mulighet til å sende plasten tilbake, særlig til Tyskland, som mottar rundt 75 % av Norges plast til videre behandling. Ved å bruke tog der det er mulig, reduseres miljøbelastningen ytterligere.
Når plastemballasjen ankommer sorteringsanlegg i Europa, blir den gjennomgått en avansert prosess for å skille de forskjellige plasttypene fra hverandre. Dette gjøres ved hjelp av teknologi som tromler, sikter og infrarød stråling, som sorterer plasten etter smeltepunkt og andre egenskaper. Samtidig fjernes materialer som ikke kan gjenvinnes, samt etiketter og produktrester.
Transformasjon til nye produkter
Etter sorteringen blir plasten kvernet opp, vasket og tørket for å fjerne eventuelle rester av etiketter og lim. Deretter smeltes plasten om til små plastkorn, også kjent som pellets eller granulat. Dette er de råmaterialene som selges videre til bedrifter som bruker dem til å lage nye plastprodukter. Gjenvunnet plast kan bli til alt fra nye flasker og poser, til hagemøbler og bygningsmaterialer.
Materialene som ikke kan resirkuleres, går ikke til spille. De brukes ofte i energigjenvinningsprosessen, der de brennes for å produsere energi.
Et globalt perspektiv
Gjenvinning av plastemballasje er ikke bare en lokal innsats, men del av en global innsats for å redusere avfall og bevare ressurser. Ved å resirkulere plast reduserer vi mengden plastavfall som havner i naturen, noe som er spesielt viktig i en tid der plastforurensning er en stor miljøutfordring. Havet er spesielt sårbart for plastavfall, og ved å sortere og resirkulere plast, bidrar vi direkte til å redusere denne trusselen.
I sum er gjenvinning av plast en effektiv måte å spare ressurser på, redusere klimagassutslipp, og bidra til en sirkulær økonomi. Din innsats med å sortere plastemballasjen hjemme er et viktig skritt i denne prosessen, og sørger for at plasten kan få nytt liv som nyttige produkter, i stedet for å forurense naturen.
Din innsats med å sortere plast er avgjørende for at vi kan oppnå disse fordelene.
Comments