top of page
  • vegard889

Kildesorteringen er i boks

Oppdatert: 31. jan. 2023


Sorteringssystem under en vask med seks bokser. Bildet illustrerer god sortering.

Gode vaner starter med et godt system. Har alle typer avfall sin faste plass, går kildesorteringen (nesten) av seg selv. Vi viser deg hvordan du lager et supert kildesorteringssystem, så du slipper å tråkke i salaten. Eller i matavfallet.

Sånn får du system på søpla:

Start med å finne fem beholdere du kan sortere i. Du kan bruke bokser, men det er også lov å tenke utenfor den, med bærenett og kurver.

Du trenger:

  • En beholder til papir og papp

  • En beholder til glass- og metallemballasje.

  • En beholder til plastemballasje.

  • En beholder til matavfall

  • En beholder til restavfall.

Finn fram bærenett, kurver – eller internett. Vi har laget en Pinterest-tavle som forhåpentligvis inspirerer deg til litt kildesorterings-DIY. Har du ikke beholdere du kan bruke, selger blant annet Clas Ohlson, IKEA og Jernia mange ulike løsninger for avfallshåndtering. Noen passer til spesielle kjøkkeninnredninger, andre er universelle.

Plassér beholderne der avfallet oppstår, så de er lett tilgjengelige. Det kan være i skapene under kjøkkenbenken, eller i en stor kjøkkenskuff. Har du liten plass bruker du mindre bokser, for eksempel finner hos Kildeboksen. Du får plass til fire bokser i bredden i et 60 centimeter bredt skap. Clas Ohlson og Jernia har også kildesorteringssett for deg med store ambisjoner, men lite skap- eller skuffeplass.

Vil du ta kildesorteringen et skritt lenger, kan du kompostere matavfallet ditt i en bokashibøtte. I den blir matavfall til næringsrik og miljøvennlig jord på bare noen uker.

En beholder til småelektronikk

Elektrisk og elektronisk avfall inneholder miljøgifter. Avfall som inneholder miljøfarlige stoffer kan gjøre alvorlig skade på dyr, mennesker og miljø om de ikke tas hånd om på en skikkelig måte. Ha et fast sted der du legger alt


du har av småelektronikk, for eksempel i en kurv med hanker. Du kan levere det i en butikk som selger tilsvarende produkter, eller ta det med til en gjenvinningsstasjon. 78 prosent av materialene av alt elektrisk avfall som blir samlet inn blir gjenvunnet til nye råvarer, og de farlige stoffene blir tatt hånd om på en god måte.

En beholder til batterier, lyspærer og panteflasker

Batterier og lyspærer kan leveres på matbutikken. Det kan være smart å oppbevare dette i et handlenett som henger i gangen. D


a er det lett å huske det når du uansett skal på matbutikken. Det samme gjelder pantefla


sker. Bruker du et handlenett så har du også noe å bære matvarene i når du skal hjem fra butikken.

Tenk utenfor boksen

Alternative løsninger kan fungere like godt som avfallsdunker. Panteflasker kan du ha i en hylle i et skoskap, og har du lite plass i skap og skuffer, kan du legge avfallet i pene bokser og kurver rett på gulvet. Det viktigste er at du lager et system, hvor alt får sin faste plass.


Comments


bottom of page